2015. nov 14.

Lakberendezés 1938. Magyarország

írta: p.tree
Lakberendezés 1938. Magyarország

Még diák koromban találtam néhány poros, megsárgult női újságot az 1930-as, 40-es évekből. Azóta hurcolom őket egy dobozban, lakásról-lakásra, és ha a kezembe kerülnek, mindig rácsodálkozom a tartalomra és a képekre. Így történt ez pár napja is. Most a 70-80 éves lakberendezési tanácsok keltették fel a figyelmemet. Nagyrészt hímzésmintákat, szabásmintákat tettek közzé, de azért volt néhány, egészen meglepő és modern hatású kép is.

Az alábbi, éjjeliszekrénnyel egybeépített "ágypamlagot" kislakásba ajánlják, vagy olyan nagylakásba, ahol beteg családtag van, személyzet pedig nincs, vagy túl elfoglalt. A praktikus szekrényen minden szükséges holmi elhelyezhető. 1938. október 1. Otthonunk, A magyar háziasszony lapja.

img_9229.JPG

Ugyanebben a lapszámban találtam az alábbi lakókonyha tervet, melyet egy olvasói kérésre készítettek. Az olvasó kérdése az volt, hogyan tudna szoba-konyhás lakásából szép, úrilakást formálni nagyobb megterhelés nélkül.

img_9228.JPG

Az 1938. augusztus 28-i Képes Vasárnapban ezt a menő, balatoni strandfotót találtam. Micsoda szuper strandszékre támaszkodik a modell!

balaton.JPG

A következő ebédlő-veranda tervet nyaralóba ajánlották az 1939. április 1-jén megjelent Otthonunk című lapban. Képzeljük el színesben! Különösen érdekes és modern a szögletes, rattan hintaszék.

img_9226.JPG

Végül az alábbi hűtőgép reklám. Jégkockacsinálás, energiatakarékos üzemmód, mint marketing üzenet 76 évvel ezelőtt. 1939. május 28. Vasárnapi Újság.

img_9231.JPG

 

Megújulni nem könnyű :)

 

Szólj hozzá

tárgy régi újság