2015. már 20.

Vendégségben az Eames házaspárnál

írta: p.tree
Vendégségben az Eames házaspárnál

Nagyon szeretem az Eames házaspár által tervezett bútorokat, elsősorban a székeket. Többek között az tartom lenyűgözőnek, hogy kb. 70 évvel ezelőtt tervezték ezeket a modern formákat - amelyek ma különösen divatosak. Most bepillanthatunk abba is, hogyan rendezték be saját otthonukat a negyvenes, ötvenes években (amely egyébként az alapítványukon keresztül személyesen is megtekinthető, bejárható).

eames-house-exterior-facade-gardenista.JPG

1949-ben, egy kaliforniai telken építették ezt a számomra megdöbbentően modern vonalvezetésű házat. A teraszkapcsolatos nappalinak óriási a belmagassága, több mint 5 méter.

6a00d8341c630a53ef015391d3b269970b-600wi.jpg

Természetesen a saját ikonikus bútoraik, kiegészítőik is megtalálhatók a nappaliban, mint a pihenőszék, lerakó asztalkák, a kis madráka, stb. A hatalmas növényeket is nagyon fontosnak tartották.

a55e69b483bf183db390e48b3fa676c9.jpg

eames-house-la-living-room-gardenista.jpg

la-hm-landmark-houses-eames-photos-020.jpg

la-hm-landmark-houses-eames-photos-037.jpg

Eredetileg nem ilyen házat terveztek, de abban az időszakban a háborús ipar elszívta az alapanyagot, ezért nem tudott elindulni az építkezés. Addig is, amíg végre hozzájutottak a megfelelő alapanyagokhoz, gyakran piknikeztek a kertben, és nagyon megszerették a hatalmas fákat. Emiatt később áttervezték a házat, hogy a lehető legtöbb fa maradjon érintetlen.

eames_1.jpg

Terasz az 1940-ben tervezett műanyagszékekkel.

eames-house-la-patio-chairs-gardenista.jpg

A hatalmas nappali folytatása a nagy terasz.

eames-house-la-garden-view-gardenista.jpg

Érdekes látni, hogy éltek ezek a nagy designerek. Látszik, hogy milyen sok színnel, zöld növénnyel és inspiráló,  izgalmas kis apróságokkal vették körbe magukat.

Via Gardenista és LA Times.

Szólj hozzá

lakások eames eames plastic chair eames műanyagszék designer bútor eames house