2014. júl 20.

5 tipp, hogy többet használjuk a teraszunkat

írta: p.tree
5 tipp, hogy többet használjuk a teraszunkat

Amikor lakásban éltem, biztos voltam benne, hogy ha egyszer lesz egy kertes házam, én állandóan kinn leszek a teraszon és a kertben. Ott fogunk reggelizni a kellemes napsütésben, sokat grillezünk, pihenek majd egy jó könyvvel egy kényelmes napágyon... miközben csodálatos, virágzó növények vesznek körül, hiszen már egy erkélyen is csodaszép kis virágoskertet hoztam össze, hát miért nem menne egy kertben, ahol ráadásul rendes földben vannak a virágok, nem holmi ládákban!

Aztán úgy hozta az élet, hogy lett kertes ház, lett terasz, most már majd tíz éve. Az első pofon az volt, hogy bizony nem minden maradt meg, amit elültettem. A várt virágözön helyett néha csak száraz kórók maradtak, esetleg burjánzó, zöld növények, egy árva kis virág nélkül. Pár év alatt beláttam, hogy a kertészkedés komoly tudomány, és én nagyon keveset tudok még róla, tanulni kell. (you know nothing jon snow)

A következő nagy tapasztalat az volt, hogy ez a kültéri evés nem is olyan egyszerű. A teraszra ugyanis odasüt a nap, de nagyon, meg lehet sűlni, együnk inkább benn. Vagy nem süt oda, de fúj a szél, akkor meg hideg van. Vagy nem fúj, nem süt, de a légy és a méhecske állandóan benne van az ételben. Vagy tegnap esett, és vizesek a párnák. Madárkakis az asztal, előbb le kell súrolni. És még hosszan sorolhatnám a kifogásokat, melyek teljesen érthető módon picsogásnak tűnnek azok számára, akik épp egy 30 fokos lakásban ülnek... és mégis ez van.

Íme 5 tipp, hogy többet profitáljunk a teraszunkból.

1. Döntsük el, hogy mire szeretnénk használni elsősorban! Esténként kiülnénk a barátainkkal, és iszogatni / beszélgetni szeretnénk? Vagy kimondottan grillezés, étkezés lenne a központban? A gyerekek a fontosak, inkább játszóhely legyen? Magányos, szeparált pihenőhely, vagy nem zavaró, ha rálátnak? Mikor süt oda a nap? Pont akkor használnák mi is?

Látszólag egyszerű kérdések, de mégis fontos, hogy eldöntsük nagyjából előre - ennek megfelelően választhatunk pl. bútort. Hiszen nagyon szépek az ülőgarnitúra jellegű kültéri bútorok, de ha fontos számunkra az evés, akkor pár alkalom után nagyon kényelmetlennek fogjuk érezni. Viszont ha barátokkal beszélgetve, egy pohár borral ücsörgünk, és csak csipegetünk valamit, akkor éppen kényelmes.

Ha általában fúj a szél a teraszon, vagy nagyon süt a nap, az zavaró lesz majd étkezéseknél - így mindenképp gondoskodjunk szélfogókról és árnyékolókról.

92a1403e01c05e6c_0683-w660-h439-b0-p0--contemporary-deck.jpg

angso-aszt-szekkarfa__0277644_PE388264_S4.JPG

outdoor_conservatory_seo.jpg

 

2. Gondoskodjunk a bogarak elleni védelemről

Nagyon zavaró, ha a jól megérdemelt (és kivárt) grillvacsoránk alatt szúnyogok csipkedik a bokánkat, a kívánatos ételeket pedig legyek kezdik el kóstolgatni. Figyeljünk oda, hogy ne legyen pangóvíz a közelben, ugyanis már egy kaspónyi víz is szaporíthatja a szúnyogokat. Gyújtsunk rovarűző gyertyákat, és készítsünk az asztal mellé rovarriasztó kenőcsöt vagy pumpás spray-t, hogy ne kelljen érte rohangálni. Az áruházakban kapható baldachinok is jó megoldást jelenthetnek, ha fel tudjuk szerelni az étkező, vagy pihenőhely fölé. Megoldás lehet egy ventilátor is, mivel a rovarok nem szeretik a mozgó levegőt.

dfa10c49018a922d_5891-w422-h538-b0-p0--traditional-deck.jpg

ikea-livet-hemma-9.jpg

3. Használjunk valódi, kültérre való bútorokat és párnákat!

Sajnos egy időjárásálló székpárna, vagy ágypárna valóban drágább, de hosszú távon kifizetődik. Sokkal hamarabb szárad, kevésbé marad meg rajta a por, és nem fakul ki, színeződik úgy el, mintha egy sima párnát tennénk ki.

3031ae4d02f888f4_9706-w422-h614-b0-p0---exterior.jpg

20134_hallo_PE370622.jpg

4. Csináljunk csobogót!

A csobogó, folydogáló víz hangja megnyugtató, segít relaxálni, és ami még egy jó tulajdonság: hangja valamelyest elnyomja a szomszédból, környékről érkező kellemetlen zajok egy részét, pl. az autóforgalom, fűnyíró, rádió hangját. A csobogóban mozgó víz pedig nem táplálja a szúnyoglárvákat.

36811d0e0202ec3e_3268-w422-h634-b0-p0--contemporary-patio.jpg

5. Használjunk sok napelemes hangulatvilágítást!

A napelemes világítások hosszú távon nagyon kifizetődőek, mivel nincs szükség áramra a működtetéshez. Ez  nem csak azért jó, mert nem kell számlát fizetni, hanem azért, mert nem vagyunk a hálózathoz kötve, bárhová felaggathatjuk a kis lámpákat. Az Ikeában kapható füzérekhez például jó hosszú vezetéken kapcsolódik a kis napelem, így akár méterekkel a napsütéses helytől is fellógathatjuk a lámpácskákat. Sőt, akár a bútorok mondjuk a bútor aljára is erősíthetjük őket. Este nagyon hangulatos, szívesebben ücsörög így az ember a teraszon.

1529353-guirlande-coloree-solvinden-d-ikea.jpg

c8f18d7402d0b09e_8417-w422-h562-b0-p0--contemporary-deck.jpg

Forrás Houzz és Ikea.

Szólj hozzá

terasz világítás kültér életterek