2014. ápr 16.

10 ötlet egy egyterű lakásból

írta: p.tree
10 ötlet egy egyterű lakásból

Bár ezt a lakást skandináv stílusban rendezték be és Stockholmban van, de szerintem nagyon hasonlít sok magyarországi, városi lakásra az adottságait tekintve. Csak egyetlen oldalon vannak ablakai, alatta pedig radiátoros fűtés. Szoba leválasztásra az ablakok hiányában nincs lehetőség, minden funkciót egy légtérben kell megoldani. Mégis nagyon jól sikerült megfelelni az igényeknek, egy egyedülálló lány/fiú, vagy egy pár számára nagyon kényelmes otthon született. Van benne pár okos trükk, amit érdemes ellesni.

one-room-apartment-scandinavian1.jpg

1. Egységes falak, azonos színű függönyök és bútorok: a tágasság érzetét keltik, hogy az ember szeme szinte akadálytalanul siklik végig a téren. A fix elemek (falak, függönyök, bútorok) hófehérek, így csak háttérként szolgálnak a könnyen cserélhető dekorációs elemeknek, mint a díszpárnák vagy a fali képek.

2. Óriási, ajtó méretű tükör: szintén a tágasság érzését növeli, ráadásul az elhelyezése miatt olyan hatást kelt, mintha egy újabb helyiség nyílna mögötte.

3. Leválasztás függönnyel: szeparál, mégis egyben van. A függönyös leválasztás megteremti a szükséges intimitást, de könnyen engedhetünk fényt a szobácskába, és ha épp egyedül vagyunk, összenyithatjuk az egész teret.

one-room-apartment-scandinavian.jpg

4. Levegős, kicsi bútordarabok: bár elfért volna egy sarokkanapé, inkább kisebb darabokat választottak, raádásul a szék és az asztal lábai között átlátni - ez is növeli a térérzetet. Ugyanezt az elvet tartották szem előtt az étkező résznél is, sőt, még a TV állványt is ennek megfelelően választották (bár nekem egyáltalán nem tetszik).

5. Egységes burkolat: a bejárati résznél, a háló részen és a nappali terében egységes a padlóburkolat, ezzel is növelve a térérzetet.

one-room-apartment-scandinavian1.jpg

6. Leválasztás gardróbbal: a belépő folyosó és a háló között egy mennyezetig érő gardróbszekrény képezi a "falat". Ez nagyon praktikus megoldás, mert amellett, hogy elválaszt, vélhetően a cuccok 90%-át elnyeli.

one-room-apartment-scandinavian3_1.jpg

7. Visszafogott dekor a falakon, nincsenek polcok: a nyitott polcok hiánya szintén a tágasság érzetét erősíti. Kevés, foltszerűen megjelenő dekor gondoskodik a hangulatról, de távol áll a zsúfoltságtól.

8. Falra tolt ágy: pár esetén nem praktikus, de néha szükséges :( Érdemes megnézni az éjjeliszekrényt is - szinte láthatatlan.

9. Konyhaszekrények és csempe: hófehérek, vagyis a falal azonos színűek -a tágasság érzését hivatottak erősíteni. A csempe osztása is vízszintesen vezeti a szemet. Minimális mennyiségű nyitott polc, és az is nagyon rendezett, hogy kerüljék a szúfoltság látszatát. A felső szekrények is magasak, hogy mindent el tudjanak benne pakolni - és a mennyezetig vannak beépítve, hogy ne "ugráljon" a tekintet - és ne porosodjon a sok feldobált holmi.

one-room-apartment-scandinavian9.jpg

10. Végül a fürdő: természetesen itt sem partizánkodtak a színekkel, minden szekrény és szaniter maradt fehér. Ha egy kis élénkséget szeretnénk, válasszunk színes törölközőket. A helyiség nem tágas, de okosan kicentizték, hogy minden beférjen. A lábas kád a luxus érzését csempészi az egyébként unalmas fürdőbe.one-room-apartment-scandinavian8.jpg

Bár a fenti megoldások nem újak, sokszor hallottuk már őket, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk a gyakorlatban. Ez a lakás szerintem jól szemlélteti, hogyan lehet a kicsiből tágas, a hátrányból előny.

 

Via homedit.

Szólj hozzá

függöny térelválasztás fürdőszba kicsi lakás skandináv enteriőr