2015. jún 01.

Tippek keskeny lakásokhoz egy csónakházból

írta: p.tree
Tippek keskeny lakásokhoz egy csónakházból

Az angliai Windsorban található ez a régi kis csónakház, amely eredeti állapotában egy sötét, ablaktalan, hosszú kis épület volt - ezt alakították át egy kényelmes nyaralóvá. Szerintem rengeteg ötlet elleshető ebből a felújításból.

e.jpg

Egy ilyen aprócska kis házról beszélünk, hosszú és keskeny alaprajzzal.

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_19.jpg

alex_cochrane_architects_boathouse_13.jpg

Ebből hozott ki az építész egy világos, átlátható, kényelmes teret, amelynek szinte minden pontjáról látni a vizet. Hogyan? Középre helyezte a konyha-fürdő-gardrób együttesét, néhány izgalmas megoldással.

A konyha szellős és nyitott, ezáltal növelve a térérzetet. Mindenhol egységesen tölgy furnért használtak a bútorfrontokon, a padló az egész házban azonos, nagyon világos színű, a falak fehérek, a pultok és a vizes felületek pedig világos márványból készültek.

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_12.jpg

Az alábbi egy igazán trükkös megoldás. A konyha pultjának folytatása a másik oldalon egy mosdó, amely felett a szekrénybe (illetve a WC mögé) tolható tükör van. Így ha szükség van rá, akkor van tükör, ha pedig nincs, akkor átlátható az egész ház (a konyha ugyanis háttal van a kilátásnak).

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_4.jpg

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_1.jpg

A mosdó mellett kapott helyet a WC, természetesen szeparálva, eltolhatós ajtóval zárva.

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_21.jpg

Ez a márvány zuhanyzó a láthatatlan összefolyóval nagy kedvencem. Ehhez nem csak pénz, de megfelelő szakember is kellene :(

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_5.jpg

A zuhanyzó - wc egységgel szemben kaptak helyet a gardróbok, természetesen tükörajtókkal. Így szinte nem is érzékelhető a méretük.

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_3.jpg

A következő trükk a többfunkciós bútorok. A kilátással szembefordítva egy franciaágyat látunk, ami nappal kanapéként szolgál.

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_2.jpg

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_15.jpg

A folyosón a fürdőszoba és gardrób résszel szemben egy többfunkciós pad, mely tárolóként, lerakóként, ülőhelyként is szolgál.

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_6.jpg

dezeen_the-boathouse-by-alex-cochrane-architects_13.jpg

Összefoglalva: néha érdemes ragaszkodni a fehér falakhoz. Ha összefüggenek a helyiségek, akkor érdemes a padlót és a bútorokat összehangolni, így nem törik meg a látványt a különféle burkolatok, színek, anyagok. Végül pedig kinek jutna eszébe kitenni a mosdót a folyosóra? Pedig ha nem fér be a fürdőbe, akkor akár ez is egy megoldás lehet, a lényeg, hogy ilyenkor nem a hagyományos szaniterekben és fürdőszoba bútorokban kell gondolkodni.

A Gardenista és a Dezeen cikke alapján.

Szólj hozzá